Sct. Mortens kirkes klokkespil, Randers.


Klokkespillet i løg-kuppelen

Klokkespillet i løg-kuppelen - et avis-billede
Klik for stort billede (35K)

I 1994 blev lanternen på kirkens tårn forsynet med et koncertklokkespil bestående af 48 klokker, hvilket vil sige 4 oktaver (lille c til c4) med den traditionelle udeladelse af det dybeste CIS.

Odense-firmaet KEVEST forestod opsætningen sammen med det hollandske firma, Petit & Fritsen, som havde støbt klokkerne. Til aftalen hørte, at kirkens største klokke skulle bringes til at fungere sammen med klokkespillet, hvor den ville blive bordunen G en kvart under klokkespillets dybeste tone c - altså med samme anvendelsesmuligheder som f.eks. "la joyeuse" - bordunen i klokkespillet i Douai i Frankrig. Det er nu en realitet.

Interiør fra klokkespillet i Tourcoing i Frankrig

Interiør fra klokkespillet i Tourcoing i Frankrig
Klik for stort billede (21K)

Med hensyn til antal klokker i spillet kan Sct. Mortens kirkes klokkespil nu måle sig med landets største i Løgumkloster, hvor der også forefindes 49 klokker i spillet. Men det må jo også tilføjes, at klokkespillet i Randers er et meget let spil (dybeste c klinger som ais, hvorimod dybeste c i Løgumkloster klinger som dis) og klinger en kvint højere end klokkespillet i Løgumkloster.

Fr.IX's klokkespil i Løgumkloster
Fr.IX's klokkespil i Løgumkloster
Klik for stort billede (21K)

I Sct. Mortens kirkes tårn er der 3 ringeklokker, hvoraf den største nu altså kan klinge med i klokkespillet. Den blev anskaffet som erstatning for kvarterklokken (støbt i Randers af Daniel Reimers 1798. Kulturhistorisk Museum, Randers) og ophængt d. 17. december 1931. Den er anbragt en etage højere end de to ældre klokker. Klokken bærer følgende inskription: SYNG LAVT OVER SKOVEN / SYNG HØJT OVER VOVEN / GUDS FRED OVER FOLKET I NORD. Om halsen er der en omløbende inskription: JEG STØBTES AF DE SMITHSKE STØBERIER I AALBORG 1931 / OG AFLØSTE EN KLOKKE AF 1798 DER NU OPBEVARES PÅ RANDERS MUSEUM. Bortset fra inskriptionerne har klokken ingen dekoration.

Klokken stammer altså fra det år, da C.F.L. Sørensen forlod De Smithske og startede eget støberi i Brønderslev. Visse problemer har der været, eftersom kirkebestyrelsen i 1932 følte sig foranlediget til at tilkalde klokkeeksperten P.S. Rung-Keller.
Den store klokke fra De Smithske i Ålborg
Den store klokke fra De Smithske i Ålborg
Klik for stort billede (22K)

Klokkens mundingsdiameter er 1290 mm, og den vejer ca. 1350 kg. Den klinger med tonen F. Den hænger i en støbejernsvuggebom mærket "DE SMITHSKE STØBERIER AALBORG" og svinger øst-vest.


Nørrelandskirken i Holstebro har også klokkespil
- arkitekt Johs. Exner -

Nørrelandskirken i Holstebro
Klik for stort billede (22K)


Riverside Church i New York præsenterer sit klokkespil:

Summary: Home of the heaviest and second largest carillon (74 bells) in the world, which is played each Sunday at 3:00 pm. The bells range from 10 lbs. to almost 41,000 lbs. -- it is worth the climb up the tower to see them.


Klik for stort billede (20K)